Tezli lisansüstü öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin ORCID almaları YÖK Yürütme Kurulunun 13.05.2020 tarihli toplantısında alınan karar ile zorunlu hale getirilmiştir.

Lisansüstü öğrencilerin ORCID numarası almalarında yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "yardım adımları" aşağıda verilmiş olup lisansüstü öğrencilerimizin ORCID numarası almaları gerekmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmaları çerçevesinde; üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezler ile bilimsel faaliyetler sonucu ortaya çıkan kitap, makale, kongre bildirileri ve her türlü bilimsel yayının bibliyografik denetimini sağlamak ve açık erişimde araştırma hizmetine sunmak amacıyla, bir çalışma başlatılmıştır.

Bu çalışma ile oluşturulması düşünülen YÖK Açık Bilim ve Açık Erişim Sisteminin altyapısında; verilerin standardizasyonunu sağlamak için ücretsiz olarak temin edilebilen uluslararası yazar kimlik numaralarından Open Researcher and Contributor ID (ORCID) kullanılması gerekliliği ortaya çıkmış olup, tezli lisansüstü öğretim öğrencileri ile tüm akademisyenlerin ORCID numarası alması ve daha önce yapılan yayınların ORCID numarası ile eşleştirmeleri gerekmektedir.

Bu kapsamda, YÖK Yürütme Kurulu, 13.05.2020 tarihli (Oturum No: 30) toplantısında; lisansüstü tezler ile makale, kongre ve sempozyum bildirileri, kitap ve her türlü bilimsel yayınların takibinde öğretim elemanları ile tezli lisansüstü öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numarası kullanmalarının zorunlu tutulması kararlaştırmıştır.

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ SİSTEMİ ÜZERİNDEN ORCID ALMA

1. Kişisel Bilgiler sayfasına gidiniz.
  2. İletişim bilgilerinizi doldurunuz.
  3. Kaydettikten sonra YÖK Akademik sayfasına gidiniz.
  4. Bu sayfadaki YENİ ORCID  AL butonuna basınız
  5. Sizi ORCID  sistemine yönlendirecektir.
  6. Açılan sayfada Adınız Soyadınız ve sisteme kayıtlı mail adresiniz otomatik olarak gelmektedir.
  7. ORCID  için bir şifre belirlemeniz yeterli olacaktır.
  8. Görünürlük ve bildirim ayarlarınızı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  9. Bu işlemleri yaptıktan sonra form kaybedebilmelidir.
  10. Açılan pencerede kurumumuz için bilgilerinize erişmek için yetkilendirme vermenizi rica ederiz.
  11. Bu işlemin ardından açılan pencereye kapatarak sistemimizdeki ORCID al butonun yanındaki yenile butonuna basılmalıdır.