PDR Yüksek Lisans (tezli-tezsiz) programımızın kabul kriterlerine ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur;

*Tezli yüksek lisans programına PDR mezunları öncelikli olarak kabul edilmektedir. Kontenjanda uygunluk var ise ikinci öncelik Psikoloji bölümü mezunlarına verilmektedir.

*Tezsiz yüksek lisansa başvuracak adayların, eğer PDR veya psikoloji alanlarından mezun değillerse, eğitim fakültelerinin okul öncesi, özel eğitim, sınıf öğretmenliği, çocuk gelişimi gibi bölümlerden mezun olması, eğer bu bölümlerden mezun değilse MEB’e bağlı bir eğitim kurumunda psikolojik danışman olarak bilfiil çalışıyor olması beklenmektedir.

*Tezsiz Yüksek Lisans programında ALES ve yabancı dil puanı zorunluluğu aranmamaktadır. Tezli programda ise bu zorunluluk vardır ve her iki sınavdan da en az 55 puan istenmektedir. Önceden edinilmiş sınav sonuçlarına ait belgelerin geçerlilik süresinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Yabancı dil puanı üniversitemizin zaman zaman yaptığı İngilizce yeterlilik sınavına katılarak elde edinilebilir. Yeditepe Üniversitesi mezunları yabancı dil sınavından muaftır.

*Tezli ve tezsiz programlarımız, içerik bakımından farklılaşmaktadır. Tezli program gerek teorik yapısı gerek uygulama ve süpervizyon süreçleri bağlamında alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik iken, tezsiz program daha çok eğitim kurumlarında görev yapan eğitimcilere yönelik temel rehberlik ve psikolojik danışma bilgilerini içeren bir programdır.

*Bir önceki alımlarımız pandemi süresince bilim sınavı olmaksızın online mülakat ile gerçekleştirilmiştir. Online mülakat da ilgili bölüm hocaları ve program koordinatörü tarafından yürütülmektedir. Mülakat sürecinde 10-15 dakikalık bir görüşme olmaktadır. Mezuniyet, not ortalaması gibi veriler, adayın hedefleri, beklentileri gibi unsurlar mülakat sürecinde değerlendirilmektedir. Önümüzdeki süreçte derslerin online veya yüz-yüze olma durumu üniversitenin açıklayacağı takvime göre şekillenecektir.

*Başvuru adresine (ebs.yeditepe.edu.tr) başvuru evraklarının eksiksiz yüklenmesi ve formun doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir. Mutlaka bulunması gereken ana evraklar diploma/mezun belgesi, transkript, kimlik, fotoğraf, ikametgâh gibi belgelerdir. Referans, niyet mektubu vs.nin olması adayın inisiyatifindedir ancak olmaması kayıt yaptırmaya engel teşkil etmemektedir.

*Özel öğrenci statüsü kaldırılmıştır. Ancak aday şartlı kabul alabilmektedir. Örneğin, yabancı dil puanı olmayan aday, üniversitemizin yabancı dil sınavına veya geçerliği olan başka bir yabancı dil sınavına gireceğini veya sonucu önümüzdeki günlerde açıklanacak bir sınava girdiğini beyan ettiyse ve yüksek lisans programına kabul aldıysa, gireceği veya girdiği sınav sonucunu en kısa zamanda bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde programa kaydı yapılmayacaktır.

ebe.yeditepe.edu.tr web adresinde yapılacak duyuruların ve kayıt yaptırıldıktan sonraki süreçte akademik takvimlerin takibi adayların sorumluluğundadır.